Marraskuu kutsuu sinut pehmeään syliinsä 

Marraskuu, tuo kansallinen lempi-inhokkikuukautemme, on täällä. Se kietoo maan ja meidät pimeään syleilyynsä. Päivät lyhenevät lyhenemistään talvipäivän seisaukseen asti, ja yö laajentaa valtakuntaansa. Taistelemmeko marrasta vastaan, teeskennellen sähkövalot aseenamme, ettei sillä ole meihin valtaa, vai tutkisimmeko tällä kertaa varovaisen uteliaasti, mitä sellaista sillä olisi tarjota, mikä muilta kuukausilta puuttuu?   

Wikipedian mukaan marras (marta) on vanha suomen kielen sana, joka viittaa kuolemaan, katoavaisuuteen ja elottomuuteen. Kansanperinteessä se on tarkoittanut kuolevaa ihmistä tai vainajaa, tai kuoleman ennusmerkkejä. Sana saattaa olla laina indoiranilaisen kantakielen sanasta *mr̥tás, jonka juuri on kuolemaa tarkoittava *mer-. Samasta juuresta ovat kehittyneet latinan sanat mori (kuolla), mors (kuolema) ja mortalis (kuolevainen), joista taas on johdettu englannin mortal, ranskan mort, mortel, mourir ja espanjan mortal, morir ja muerte. Siten “marraskuu” voidaan kääntää "kuolleeksi kuukaudeksi". Luonto hiljenee ja siirtyy lepotilaan, valo vähenee, lämpötila laskee ja kasvillisuus ‘kuolee’ talven lähestyessä.   

Usein puhumme innokkaasti keväällä luonnon heräämisestä, mutta myös marraskuulla on oma sanomansa. Se on kutsu hidastamiseen, lepoon ja sisäisen valon löytämiseen. Marraskuu opettaa meitä kunnioittamaan luonnon kiertokulkua, sen tarvetta vetäytyä, uudistua ja valmistautua uuteen kasvuun. Marras muistuttaa, että myös ihminen kaipaa aikaa uudistumiseen, palautumiseen ja oleellisen äärelle pysähtymiseen. Tämä aika vuodesta tarjoaa meille tilaisuuden kohdata itsemme tavallista syvemmin ja hyväksyä, nähdä ja kuulla ne ulottuvuudet itsessämme, jotka usein jäävät päivänvalon ja kiireen varjoon. 

Samaan aikaan on erityisen tärkeää huolehtia omasta jaksamisesta, riittävästä valon saannista ja unirytmistä. Luonnonvalo vaikuttaa voimakkaasti aivojemme kautta biologisiin rytmeihimme, mielialaan ja yleiseen hyvinvointiin. Sen puutteella puolestaan voi olla monia kielteisiä vaikutuksia, kuten unirytmin häiriintyminen, energian puute, mielialan lasku ja kaamosmasennuksen riskin kasvu. Siksi on erityisen tärkeää pyrkiä altistumaan luonnonvalolle päivittäin myös marraskuussa.  

POIMI TÄSTÄ SELVIYTYMISKEINOJA PIMEÄÄN VUODENAIKAAN (mutta älä suorita!)

  1. Pidä huolta säännöllisistä elintavoista. Syö monipuolisesti, käytä runsaasti kasviksia, marjoja ja hedelmiä. Ota D-vitamiinilisää purkista, sillä iho ei pysty tuottamaan sitä ilman auringonvaloa. Myös muut lisäravinteet voivat olla paikallaan (rauta, omega 3, B12, folaatti). 

  2. Älä jämähdä sisälle. Sovi itsesi (ja vaikka työkaverin) kanssa, että teet pienen kävelylenkin valoisaan aikaan joka päivä. Valo, liikunta, luonnon katselu ja raitis ilma piristävät. Viikonloppuna ulkoilu voi olla pidempi ja suuntautua metsään tai veden äärelle. Huomaatko olossasi eroa viikon koejakson jälkeen? 

  3. Nuku riittävästi ja kunnioita mahdollista unentarpeesi kasvua. Rauhoita ilta. Vältä puhelimen selaamista, kirkkaita valoja ja kovia ääniä, alkoholia, kofeiinia sekä raskasta liikuntaa liian lähellä nukkumaanmenoaikaa.

  4. Varsinkin jos kaamosmasennusoireet uhkaavat, lääkärit suosittelevat luonnonvaloa jäljittelevän kirkasvalolampun käyttöä erityisesti aamuisin. Myös sarastusvalo voi auttaa heräämään lempeästi ja herättää aivot päivään. Hakeudu tarvittaessa lääkärin arvioon.

  5. Harrasta viikoittain rasittavampaa liikuntaa, josta nautit, se antaa energiaa (mutta ei väkisin, jos olet jo valmiiksi puhki). Liikuntatreffit ystävän kanssa tuovat tuplasti hyvää mieltä. Jos sää on ikävä, muista uimahallit, kuntosalit ja muut sisäliikuntamahdollisuudet.  

  6. Harrasta kulttuuria: kirjastot, museot, kirkot, näyttelyt, teatterit, konsertit ja muut mukavat menot, joista osa on maksuttomia ilmaispäivinä.  

  7. Vietä aikaa läheistesi kanssa toisianne tukien. Pelatkaa seurapelejä, kokkailkaa, laulakaa, suunnitelkaa tulevaa, kutsukaa vieraita kylään, katsokaa elokuvia, kuunnelkaa äänikirjoja. Halatkaa ja paijatkaa paljon!

  8. Hemmottele itseäsi ja laske vaatimustasoa. Käy jossakin hyvää oloa tuovassa hoidossa, kuten hieronnassa, tai hierokaa toisianne kotona tai ystävien kesken. 

  9. Hyväksy pimeys. Pimeys ei ole pelkästään valon puutetta, vaan lupa rauhoittumiseen. Salli itsesi tuntea pimeyden rauha ja hiljaisuus. Nauti kynttilänvalosta, villasukista, viltistä ja kupposesta lämmintä juomaa, ripustele kausivaloja, sauno, kylve, käytä hyvänhajuisia eteerisiä huonetuoksuja, jotka nostavat mielialaa (esim. mänty, sypressi, sitruuna), kuuntele lempimusiikkiasi, hoida huonekasveja tai rapsuta lemmikkiä – luo ihan oma rauhoittumisrituaalisi. Vanha kunnon hyggeily.  

  10. Pimeys voi olla myös luovuuden lähde. Ilmaise tunteitasi kirjoittamalla, piirtämällä, maalaamalla, soittamalla, erilaisilla käsitöillä... 

  11. Löydä lohtua luonnosta. Vaikka luonto vaikuttaa lepäävän, se ei ole koskaan täysin eloton. Kävele myös pimeään vuodenaikaan viikoittain metsässä, hengitä raitista ilmaa ja kiinnitä huomiota pieneenkin liikkeeseen ympärilläsi. Vaikka valo on vähäistä, se on silti läsnä. Matalalla roikkuva aurinko voi olla kaunis ja syvästi lohdullinen näky. Metsässä on paljon vihreää myös marraskuussa! 

  12. Tarkkaile pimeyden turvin kirkkaalla säällä yön valoja, kuuta, tähtiä ja revontulia. Lataa puhelimeesi hälyttävä revontulisovellus, niitä voi nähdä myös eteläisessä Suomessa. 

  13. Ota mallia eläimistä. Monet eläimet valmistautuvat talveen keräämällä ravintoa, hidastamalla liikkeitään, vetäytymällä suojaan tai vaipumalla talviuneen tai -horrokseen. Samoin sinullakin on lupa kerätä voimia. 

  14. Marraskuukin voi olla elämyksellinen retkikuukausi. Tee perheen tai ystävien kanssa otsalamppu- tai lyhtykävely vaikkapa jollekin tulipaikalle, jossa on mukava syödä eväät ja aistia luonnon rauhaa (muista turvallisuus ja retkietiketti, lämmin pukeutuminen, pitävät jalkineet, retkeilykarttasovellus ja varalamppu!) Luontoon.fi, retkikartta.fi ja uuvi.fi ovat hyviä suunnitteluapuja. 

  15. Ota yhteyttä kaipaamaasi ystävään tai sukulaiseen. Käykää kahvilla, tai mikä vielä parempaa, sopikaa tapaamisesta luontokävelyn merkeissä. 

  16. Karsi, sano “ei nyt”, muista JOMO (Joy of Missing Out). 

Marraskuun pimeys on kuin pehmeä peitto, joka kutsuu kääriytymään ja antamaan itsellesi luvan olla hetki paikallaan. Nyt ei ole aika suorittaa yli voimien. Kutsun sinut kuuntelemaan marraskuun hiljaista viisautta ja löytämään sen rauhoittavan rytmin siten, kuin se omassa arjessasi on mahdollista. Martaassa piilee mahdollisuus. 

OHJATTU METSÄKYLPY MARRASKUUSSA TAI PIKKUJOULUJEN MERKEISSÄ? 

Metsäkylpy on upea yhteinen elämys myös pimeään vuodenaikaan esimerkiksi virkistyspäivänä tai erilaisena pikkujouluohjelmana. Aistit terävöittävä hiljainen metsä, otsalamput tai lyhdyt, nuotioeväät. Kutsu laskemaan kierroksia ja ystävystymään pimeän kanssa. Pyydä ryhmällesi tarjous, niin suunnitellaan yhdessä!

 

 

  

Edellinen
Edellinen

Haista metsä ja voi hyvin

Seuraava
Seuraava

Luonnon sinfonian salainen voima