Haista metsä ja voi hyvin

Eräs tärkeimmistä reiteistä, jonka kautta luonnon hyvinvointivaikutukset välittyvät meihin, on hengitysilma. Hengitämme noin 10 000 L ilmaa / vrk, joten sen laadulla on väliä.

Metsäilmassa leijuu paljon näkymätöntä hyvää: mikrobeja, ioneja ja haihtuvia orgaanisia yhdisteitä, monoterpeenejä. Niitä on yli 1000 erilaista. Monoterpeenit määrittävät kunkin kasvin hajun ja maun, eli eteerisen öljyn. Yleisiä monoterpeenejä ovat esimerkiksi d-limoneeni, alfa- ja beeta-pineeni, beeta-myreeni, sekä eukalyptoli, mentoli ja geranioli.

Puut tuottavat eniten monoterpeenejä, jotkut lajit enemmän kuin toiset. Puuston ja lehtipeitteen tiheys, ilmasto, vuoden- ja vuorokaudenaika ja tuulisuus vaikuttavat pitoisuuteen ilmassa. Monoterpeenejä erittyy eniten lehdistä ja neulasista, ja pihkassa niitä on runsaasti. Ne mm. torjuvat kasvinsyöjiä ja tauteja, houkuttelevat pölyttäjiä ja lintuja, ja kuljettavat viestejä kasvien välillä.

Ihmiset ovat käyttäneet monoterpeenejä tuhansien vuosien ajan eteerisinä öljyinä: lääkkeinä, hajuvesinä, hyönteismyrkkynä tai stimulantteina.

Monoterpeenit imeytyvät helposti limakalvojen ja ihon läpi. Hajuaistin kautta ne vaikuttavat nopeasti keskushermostoon stimuloivasti tai rauhoittavasti. Muita ovat esim. antiseptinen, lihaksia rentouttava, kipua lievittävä ja tulehdusta ehkäisevä vaikutus (Antonelli ym., 2020). Osa myös aktivoi immuunijärjestelmää ja T-valkosolujen toimintaa ja toimii syöpää ehkäisevästi (Li ym., 2006).

Suomessa parhaita monoterpeenien lähteitä ovat yleiset mänty, kuusi, koivu ja kataja. Havupuut haihduttavat hieman ympäri vuoden, lehtipuut vain kasvukaudella. Eniten niitä on puiden alla aurinkoisena, tyynenä kesäpäivänä, etenkin aikaisin aamulla tai myöhään iltapäivällä.

Monoterpeenit sekoitetaan usein fytonsideihin, jotka ovat laajempi joukko (n. 5000) kasvien puolustusyhdisteitä. Kaikki fytonsidit eivät ole monoterpeenejä, mutta monoterpeenit ovat fytonsideja.

ETEERISTEN ÖLJYJEN KÄYTTÖVINKKEJÄ

- lisää eteeristä öljyä kodin huoneilmaan diffuuserin tai haihdutusalustan avulla
- käytä iholla esim. jojobaöljyyn laimennettuna (EI raakana, liian vahvaa!)
- lisää muutama tippa löylyveteen

Seuraava
Seuraava

Marraskuu kutsuu sinut pehmeään syliinsä